logo.png

НДУ підтасовує факти

04-03-2010

25 лютого 2010 року на своєму корпоративному веб сайті Національний депозитарій України (НДУ) оприлюднив інформацію про відкликання позову щодо незаконності отримання «Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів» (ВДЦП) ліцензії на здійснення депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.

Така заява НДУ відверто дивує. Складається враження, що НДУ геть заплутався у своїх позовах до суду (усього НДУ було подано 6 позовних заяв проти ВДЦП, МФС та ДКЦПФР), які, мали одну мету – зашкодити об’єднанню МФС та ВДЦП, та не може згадати про який саме позов йдеться.

Якщо йдеться про адміністративний позов НДУ до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), поданий до Окружного адміністративного суду міста Києва, у якому НДУ наполягав на визнанні протиправним та скасуванні рішення ДКЦПФР про видачу ВДЦП ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів, а також на зобов’язанні ДКЦПФР прийняти рішення про відмову у видачі ВДЦП ліцензії на провадження депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів то, нагадаємо, що 17 листопада 2009 року названий суд розглянув справу по суті і вирішив повністю відмовити НДУ в задоволенні адміністративного позову.

Можливо НДУ мав на увазі свою іншу позовну заяву, яку Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалою від 07 грудня 2009 року залишив без розгляду у зв’язку з тим, що 11 листопада 2009 року від НДУ до суду дійсно надійшло клопотання про відкликання позовної заяви. Але ця позовна заява, хоча відповідачем у заяві також значилася ДКЦПФР, стосувалася відкритого акціонерного товариства «Міжрегіональний фондовий союз» (МФС). ВДЦП жодним чином не згадано у позовній заяві. Крім того слід зазначити, що НДУ відізвав свій позов проти МФС після того як МФС подав до ДКЦПФР заяву про анулювання ліцензії.

Таке недбале поводження НДУ з фактами викликає як мінімум подив, а як максимум обурення. Декларуючи прагнення «зробити зустрічний крок на шляху до встановлення повноцінного співробітництва з депозитарієм ВДЦП», НДУ насправді намагається чи то подати власну версію подій, чи то замаскувати свій безсумнівний програш.

Також викликає спротив пропагандистська стилістика НДУ, який указує на нібито незаконну діяльність МФС/ВДЦП. У зв’язку з цим ВДЦП, як правонаступник МФС, заявляє, що діяльність депозитарію завжди базувалася і базується на законності.

Закликаємо Національний депозитарій України відповідальніше ставитися до публічних заяв, які можуть вплинути на репутацію інших професійних учасників ринку.