logo.png

НДУ остаточно програв у суді щодо об’єднання ВДЦП та МФС

04-08-2010

04.08.2010

 

19 липня 2010 р. Вищий господарський суд України остаточно вирішив судовий спір за позовом Національного депозитарію України (НДУ) до «Міжрегіонального фондового союзу» (МФС) та до «Всеукраїнського депозитарію цінних паперів» (ВДЦП) (як до третьої особи на стороні відповідача), що стосувався різних аспектів об’єднання депозитаріїв МФС і ВДЦП. Постанова Вищого господарського суду, яка ще раз підтвердила законність рішення про об’єднання МФС і ВДЦП, набрала чинності і оскарженню не підлягає.

 

Ця судова справа розглядалась за позовом НДУ, який було подано до Господарського суду м.Києва у червні 2009 р. НДУ мотивував свою позовну заяву тим, що нібито порушуються його права, як акціонера МФС (акціонером МФС НДУ став 26.02.2009 р. – за один день до чергових загальних зборів акціонерів МФС).

 

Коротко сутність позовних вимог у цій справі характеризується таким чином, що НДУ вимагав:

-          визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів МФС, які було проведено у 2002 році, і якими було збільшено розмір статутного капіталу МФС;

-          визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів МФС (які відбулися у лютому 2009 р.) щодо продажу на користь ВДЦП цілісного майнового комплексу депозитарію МФС;

-          визнати недійсним попередній договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу МФС від 30.04.2009 р.

 

Рішенням господарського суду міста Києва від 15.02.2010 р., залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду, у позові відмовлено повністю.

 

Постановою Вищого господарського суду України від 19.07.2010 р. підтверджено правильність рішень судів першої та апеляційної інстанції та касаційну скаргу НДУ залишено без задоволення.

 

У судових рішеннях, винесених у цій справі відзначається, що НДУ у позові відмовлено з таких підстав:

-          щодо оспорювання збільшення статутного капіталу МФС у 2002 році, – через те, що на момент прийняття рішення про збільшення статутного капіталу МФС позивач (НДУ) не був акціонером МФС і не має права оскаржувати ці правовідносини, а також у зв’язку з тим, що раніше у інших судових справах та при проведенні перевірки податковою інспекцією було неодноразово підтверджено законність збільшення статутного капіталу МФС;

-          щодо інших позовних вимог - у зв’язку з тим, що протиправність діянь МФС/ВДЦП не підтверджена.

 

Як раніше повідомлялося, НДУ намагався усілякими способами перешкодити об’єднанню депозитаріїв МФС і ВДЦП, природно вбачаючи в цьому створення сучасного ринкового депозитарію, що обґрунтовано претендує на статус центрального. Таке перешкоджання проявлялося як у спробах адміністративного тиску на МФС/ВДЦП, який провокувало керівництво НДУ, використовуючи свої зв’язки у владі, так і шляхом подання численних судових позовів проти депозитаріїв МФС і ВДЦП, їх засновників та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, однак у жодній з таких судових справ позиція НДУ не була підтримана судовими органами.

 

Рішення суду можна подивитись тут