logo.png

ВДЦП уклав договір про кореспондентські відносини з НДУ

30-08-2010

26 серпня 2010 р. ВДЦП уклав договір про кореспондентські відносини з ВАТ «Національний депозитарій України» і відкрив рахунок НДУ у ВДЦП.

 

Після встановлення двосторонніх кореспондентських відносин у ВДЦП з’явилася можливість обліковувати у своєму депозитарному балансі ті цінні папери, глобальні сертифікати за якими були задепоновані у Національному депозитарії України. А це, у свою чергу, надає ВДЦП можливість здійснювати кліринг і розрахунки щодо укладених на фондових біржах угод за такими цінними паперами.

 

Таким чином, для двох депозитаріїв, що працюють на українському ринку, були створені рівні умови для конкуренції у питаннях обслуговування організаторів торгівлі – кожен з існуючих в Україні депозитаріїв може обслуговувати угоду щодо будь-яких цінних паперів. Тепер індикатором значущості депозитарію для ринку буде кількість угод, що урегульовуються у депозитарії за наслідками торгів на фондових біржах.

 

На жаль, все ще залишаються неконкурентними умови обслуговування у депозитаріях емітентів – НДУ продовжує монопольно спонукати емітентів до переведення випусків цінних паперів до НДУ, маніпулюючи процедурами присвоєння міжнародних номерів випускам цінних паперів (кодів ISIN).