logo.png

Представники ВДЦП взяли участь у обговоренні проекту Закону «Про систему депозитарного обліку»

30-08-2010

27.08.2010 р. у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку відбулося засідання робочої групи щодо обговорення проекту Закону України «Про систему депозитарного обліку», в якій взяли участь представники ВДЦП.

 

Найбільше часу обговорення було присвячено пошуку оптимальної моделі унормування підходів до здійснення клірингу і розрахунків. Основний висновок, до якого дійшли учасники обговорення: право на здійснення клірингу і розрахунків може належати, як Центральному депозитарію, так і фондовим біржам чи спеціалізованим розрахунковим палатам, утвореним ним, але має бути належно унормовано і забезпечувати мінімізацію ризиків про здійсненні урегулювання.

 

Також було відзначено необхідність розширення можливостей зберігачів при наданні послуг депонентам та емітентам.

 

Стосовно порядку утворення Центрального депозитарію було відзначено щодо неприйнятності запропонованої у проекті Закону моделі, коли процес утворення і ліцензування Центрального депозитарію несинхронізований із процесом припинення діяльності інших депозитаріїв.

 

Очікується, що після усіх передбачених процедур погодження, Кабінет Міністрів України має подати проект Закону «Про систему депозитарного обліку» на розгляд парламенту навесні 2011 року.