logo.png

ДКЦПФР затвердила Програму розвитку фондового ринку України на 2011-2015 роки

09-11-2010

9 листопада 2010 року на засіданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було затверджено Програму розвитку фондового ринку України на 2011-2015 роки. Про це повідомив Голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв на брифінгу.


За його словами цей документ в процесі публічного обговорення отримав велику кількість пропозицій та зауважень. Робоча група працювала над ним безперервно, і після врахування думки учасників ринку, експертів, фахівців цей проект був допрацьований.


«Найважливіше те, що процес формування Програми не проходив ізольовано в самій Комісії, в цій роботі активно брали участь професійні учасники ринку, представники наукових кіл, СРО»,– зауважив Дмитро Тевелєв, – тобто це була робота не камеральна, не внутрішня робота Комісії. Програма – це продукт фондового ринку, ринку цінних паперів…цінність Програми в тому, що над нею працювали практики і вона вийшла практичною».


Дмитро Тевелєв також додав, що в процесі роботи над програмою, виявлялися моменти, які можна вже зараз в роботі виправити, не чекаючи прийняття програми Президентом. Приміром, робота над Законом «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» та ціла низка законопроектів, пов‘язаних з внесенням змін до Закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» тощо. Вже зараз, на його думку, будуть використані ті чи інші ідеї, що були напрацьовані в процесі роботи над програмою. Зокрема, ідея про модель депозитарної системи – дворівневої централізованої системи, де буде центральний депозитарій і депозитарні розрахунково-клірингові установи.


«В процесі роботи над програмою ми отримали таку модель і від ринку в тому числі. Адже в травні відбулися засідання спостережних рад двох депозитаріїв, де було протокольно записано, що кінцевою метою є створення центрального депозитарію. Ця ідея не була новою для нас, але вона прийшла з ринку і знайшла своє відображення в програмі» – повідомив Дмитро Тевелєв.


За словами Голови ДКЦПФР, наступним кроком до реалізації цієї Програми має бути її затвердження Президентом України.