logo.png

Який центральний депозитарій потрібен Україні?

22-02-2011

Створення центрального депозитарію в Україні має відбуватися шляхом об‘єднання Всеукраїнського депозитарію цінних паперів та Національного депозитарію. Таку думку висловили учасники фондового ринку, представники USAID та Світового банку на прес-конференції в УНІАН 21 лютого 2011 року.


Зокрема, експерти пропонуютьть створити центральний депозитарій на базі ВДЦП.


«Ми вважаємо, що цей депозитарій має роками перевірену довіру ринку, про що свідчать кількість операцій, які проводяться через цей депозитарій», – заявила Анжела Пригожина, старший фінансовий спеціаліст Світового банку. Так, за її словами з метою налагодження ефективної інфраструктури розвитку фондового ринку, збільшення довіри інвесторів до українського фінансового сектору Світовий банк рекомендує створити центральний депозитарій на базі ВДЦП.


Одностайними були учасники прес-конференції і в погляді на процес утворення центрального депозитарію в Україні, який, за їх трердженнями має відбуватися відкрито, із залученням всіх учасників процесу, а прийняте рішення – економічно вигідне та міжнародно прийнятне.


Перш за все, вважають експерти, потрібно створити ефективнодіючу робочу групу, в якій у рівній мірі були б представлені усі зацікавлені сторони.


«Ми за те, щоб була створена робоча група, в якій представлено інтереси і держави і учасників ринку і були учасники-представники двох депозитаріїв», – наполягає Василь Роговий, Голова Наглядової ради ВДЦП. Він пропонує всебічно вивчити ситуацію на ринку депозитарних послуг і обрати оптимальний шлях об‘єднання.


Зокрема, за словами Василя Рогового, учасники ринку пропонують, щоб ВДЦП оголосив додатковий випуск акцій на умовах приватного розміщення, згідно з яким акції додаткового випуску можуть оплачуватися виключно існуючими акціями НДУ відповідно до коефіцієнта, визначеного в ході оцінки ринкової вартості активів двох депозитаріїв, з подальшим злиттям ВДЦП і НДУ.


Голова правління ВДЦП Микола Швецов відзначив, що створення центрального депозитарію на базі НДУ і ВДЦП за попередніми підрахунками складе близько 300 днів. За його словами, доля держави в УФ може бути близько 40%, а 60% - доля учасників ринку.