logo.png

На ПФТС розпочав роботу центральний контрагент

21-03-2011

 14 березня 2011 року ПрАТ «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів» розпочав обслуговування операцій за договорами щодо цінних паперів, що укладаються на ПрАТ «ФБ «ПФТС», з попереднім резервуванням активів із використанням центрального контрагента.

 

Функції центрального контрагента для ПФТС виконує ТОВ «Біржовий центральний контрагент" – спеціально для цього створений торговець-зберігач.ПФТС - друга фондова біржа, яка використовує центральний контрагент для укладання та виконання договорів щодо цінних паперів з попереднім резервуванням активів.

 

На ВАТ «Українська біржа» аналогічні функції виконує ТОВ «Український центральний контрагент», який розпочав свою роботу 1 вересня 2009 року. ПФТС також є першою фондовою біржею, для якої ВДЦП запровадив технологію розрахунків за допомогою методу взаємозаліку зобов’язань (неттінгу).

 

В той час як неттінг надає змогу збільшити швидкість розрахунків за договорами, укладеними на біржі, а також прискорює отримання та обробку зберігачами результатів таких розрахунків,  застосування центрального контрагента підвищує надійність виконання угод, позбавляє необхідності оцінки ризиків кожного контрагента, та спрощує виконання існуючих законодавчих вимог під час укладання учасниками біржових торгів угод в інтересах своїх клієнтів.