logo.png

Понад 90% договорів на фондовому ринку – із застосуванням клірингу

06-04-2011

 

З 01 квітня 2011 року ВДЦП здійснює обробку відомостей сквитованих розпоряджень, отриманих від ПАТ «Українська біржа», із застосуванням процедури взаємозаліку зобов’язань – неттінгу.


Технологія неттінгу запроваджена з метою підвищення якості обслуговування клієнтів ВДЦП та  удосконалення і оптимізації розрахунків між учасниками торгів. Застосування неттінгу забезпечує збільшення швидкості здійснення розрахунків, оскільки дозволяє одночасно обробляти значно більшу кількість угод, укладених на організаторах торгівлі, та значно спрощує розрахунки за цими угодами.


Основними перевагами використання неттінгу є значне зменшення кінцевих транзакцій по рахунках власників цінних паперів – учасників торгів, та зменшення загальних витрат при проведенні розрахунків. Використання неттінгу дозволить підвищити ефективність роботи професійних учасників ринку в цілому, зменшити кредитні, розрахункові, системні та інші види ризиків, а також максимально наблизить Україну до світових стандартів та сприятиме розвитку ВДЦП, його учасників-зберігачів та всієї депозитарної системи України в цілому.
 

Після впровадження неттінгу за договорами на Українській біржі фактично понад 90 % договорів, що укладаються на фондовому ринку України, розраховуються з використанням технологій клірингу, як по цінних паперах так і по грошових коштах. Це фактично означає максимальне наближення розрахункових технологій ВДЦП до світової практики. Наступним кроком, що буде здійснений у поточному році – це відмова від 100 % резервування учасниками торгів грошових коштів.