logo.png

У ВДЦП відбувся день відкритих дверей

06-04-2011

5 квітня 2011 року у ВДЦП відбувся «День відкритих дверей» для представників засобів масової інформації.


Журналістів зустрічали голова Наглядової ради Василь Роговий, голова Правління Микола Швецов, перший заступник голови Правління Юрій Шаповал та заступник голови Правління Олексій Константінов. Вони коротко розповіли про ВДЦП, його структуру та підсумки роботи за попередній рік. Для наочного підтвердження сказаного запропонували гостям оглядову екскурсію депозитарієм.


Побували в управлінні обслуговування клієнтів, де ведеться прийом документів від емітентів на проведення всього спектру депозитарних операцій, операційному управлінні, яке, обробляє, зокрема ці документи, вносить їх до системи депозитарного обліку і фактично здійснює їх виконання. «Основне навантаження операційного управління на сьогодні  -  це обслуговування дематеріалізації  і забезпечення проведення загальних зборів акціонерів – підготовка зведених облікових реєстрів», – пояснив Юрій Шаповал. За його словами, операційне управління готує близько 300 реєстрів акціонерів на день.


Особливий інтерес преси викликало відвідання архіву, у якому зберігаються особисті справи усіх клієнтів, яких обслуговує ВДЦП, і всі архівні дані системи  депозитарного обліку, починаючи з 1997 року, а також усі дані про здійснення депозитарних операцій на фондовому  ринку України  упродовж всього існування МФС і ВДЦП.


Не меншу цікавість та захоплення преси викликало електронне серце ВДЦП – серверна.


Як запевнив усіх присутніх заступник голови Правління Олексій Константінов, її захист – на найвищому рівні.


«Упродовж операційного дня постійно ідуть реєстри угод в електронній формі, зашифровані з накладенням ЕЦП, тут їх зустрічають роботи криптозахисту, роботи обробки електронних документів, які всі ці дані завантажують в базу даних  депозитарного комплексу», пояснив пан Константінов.


Обслуговування всієї цієї високотехнологічної системи здійснюють працівники управління інформаційних технологій: системні адміністратори, адміністратори криптозахисту, розробники, інженери з обслуговування техніки тощо.


Побували також журналісти і в управлінні клірингу, яке забезпечує відкриття та ведення рахунків у національній валюті для зберігачів та емітентів. Як пояснив голова Правління Микола Швецов, цей підрозділ також забезпечує взаємодію з біржами. «Хоча робота управління переважно автоматизована, підрозділ, де-факто здійснює завантаження реєстрів, вивантаження даних, контролює операції, – зауважив Микола Швецов, – простіше кажучи, вони є адміністраторами автоматизованої системи клірингу та розрахунків».

Наостанок, керівники ВДЦП відповіли на всі питання, які цікавили представників ЗМІ. .