logo.png

Депозитарна реформа відбулася успішно

17-10-2013

 

Про успішний старт роботи оновленої депозитарної системи констатували учасники прес-конференції, що відбулася 16 жовтня 2013 року у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку на тему: «Депозитарна реформа як масштабна трансформація інфраструктури вітчизняного фондового ринку».

 

 

У ході заходу Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР, Олексій Тарасенко, Член НКЦПФР, Сергій Румпа, голова Правління НДУ та Дмитро Чугаєвський, голова Правління Розрахункового центру детально розповіли про реалізацію депозитарної реформи в Україні та перспективи, що відкриваються для учасників фондового ринку після її проведення.


Представники регулятора акцентували на якісному проведенні реформи, що зробить ринок більш прозорим, успішним та привабливим для інвесторів. Відзначили також, що базовий депозитарний актив вже обліковується у НДУ. «З Розрахункового центру було передано 9031 випуск цінних паперів до НДУ. Таким чином, функції обліку цінних паперів і клірингу розділені між двома установами – Центральним депозитарієм та Розрахунковим центром», – зазначив Дмитро Тевелєв.


Підбиваючи підсумки депозитарної реформи голова Правління Розрахункового центру Дмитро Чугаєвський акцентував увагу на кардинальних змінах, що відбулися в інфраструктурі фондового ринку України.


Зокрема, за період реформування відбулося перетворення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів на Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.


«Особливостями процесу реформування для Розрахункового центру було те, що, продовжуючи виконувати депозитарні функції, в той же час, готували базу для своєчасного та якісного старту роботи Розрахункового центру з новими повноваженнями та функціями», – зазначив Дмитро Чугаєвський.


Зокрема, відбулася трансформація фінансової установи у банк. Розрахунковий центр має статус банку, отримав банківську ліцензію на право надання банківських послуг, генеральну валютну ліцензію у порядку, визначеному Національним банком України та ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на провадження професійної діяльності на фондовому ринку – клірингової діяльності.


«Упродовж короткого періоду проведення депозитарної реформи, виконано колосальну роботу та забезпечено своєчасний старт Розрахункового центру відповідно до вимог чинного законодавства України», – зауважив Дмитро Чугаєвський. Так, у Розрахунковому центрі вже відкрито 110 поточних/кореспондентських та 70 клірингових рахунків.


За словами голови Правління, на день старту оновленої депозитарної системи, 14 жовтня 2013 року, почали відбуватися торги за цінними паперами по 10 позиціях індексного кошику бірж, обсяг задепонованих грошових коштів становив понад 5 мільйонів гривень, 15 жовтня – близько 10 мільйонів, також відбулися перші угоди з державними цінними паперами за участю Розрахункового центру у якості центрального контрагента. «На старті це непоганий результат, – відмітив Дмитро Чугаєвський, – щодня прослідковується позитивна динаміка, вважаю, що найближчим часом ситуація на фондовому ринку повністю стабілізується».


17.10.2013