logo.png

Д.Чугаєвський взяв участь у круглому столі

25-10-2013

Розрахунковий центр працює над тим, щоб прискорити оборот капіталу і виконання правочинів на фондовому ринку України. Про це заявив голова Правління Дмитро Чугаєвський у ході круглого столу, що відбувся у Інформагенції "ЛІГАБізнесІнформ" 24 жовтня 2013 року на тему: «Новий Закон «Про депозитарну систему України»: структурні зміни в середині учасників фондового ринку або реальна допомога та захист емітентів і власників цінних паперів?».


Дмитро Чугаєвський відмітив зміни, що відбулися з моменту набуття чинності Закону «Про депозитарну систему України» та подальшу перспективу розвитку фондового ринку України.


На його думку, наразі немає якихось особливих проблем у функціонуванні фондового ринку загалом та Розрахункового центру зокрема. Однак акцентував увагу на тому, що необхідно відпрацьовувати ті побажання та пропозиції учасників ринку, які виникають у ході роботи оновленої архітектури фондового ринку та рухатися уперед.


«Перший крок здійснено – передано облікову функцію до Центрального депозитарію, – зазначив голова Правління, – далі необхідно думати як виводити емітентів на ринок, щоб збільшити free float за корпоративними цінними паперами щонайменше до 15%, тоді вже можна говорити і про часткове переддепонування у вигляді цінних паперів і вихід на європейський рівень здійснення правочинів та розрахунків», – переконаний Дмитро Чугаєвський.


Голова Правління запевнив, що Розрахунковий центр здійснює всі, покладені на нього чинним законодавством, функції. «Розрахунковий центр здійснює фіналізуючі розрахунки у грошових коштах і виконує функцію центрального контрагента, – повідомив він. – При цьому, як угоди на біржах, укладені за участю Розрахункового центру у якості центрального контрагента, так і розрахунки у Розрахунковому центрі, що здійснюються без залучення Розрахункового центру як центрального контрагента. Але вперше в історії ринку державних цінних паперів на фондовій біржі були укладені угоди за ОВДП з участю центрального контрагента». Тобто, за словами Дмитра Чугаєвського, Розрахунковий центр гарантує завершення розрахунків за укладеними угодами, здійсненими за участю Розрахункового центру у якості центрального контрагенту.


Перспективу розвитку фондового ринку Дмитро Чугаєвський вбачає у наступному – вихід на часткове переддепонування активів на момент укладання угоди, а також здійснення розрахунків за участю Розрахункового центру у якості центрального контрагенту за умови часткового переддепонування активів в термін виконання угоди, відмінний від Т0.


25.10.2013