logo.png

Перспектива розвитку фондового ринку України

07-11-2013

В результаті реформування фондового ринку закладено основу для його подальшого розвитку. Про це повідомив голова Правління Розрахункового центру Дмитро Чугаєвський у ефірі програми «Національний інтерес».


«Український фондовий ринок має потенціал для подальшого розвитку, є до чого прагнути, – вважає  Дмитро Чугаєвський, – тому ми докладемо усіх зусиль, щоб підвищити ліквідність і прозорість фондового ринку України з метою залучення більшої кількості нерезидентів-інвесторів до українських корпоративних, державних цінних паперів, що сприятиме виведенню України до європейського рівня фондового ринку».


Для цього, на думку голови Правління Розрахункового центру, ще багато потрібно зробити. Зокрема, за корпоративними цінними паперами необхідно збільшувати free float на ринку по інструменту за конкретним емітентом. Адже, як вважає Дмитро Чугаєвський, на сьогодні в Україні дуже низький free float на корпоративні цінні папери. «Скажімо є бажання придбати акції того чи іншого емітента, але free float на ринку всього 2 – 3 %, все інше – це мажоритарні акціонери, – зазначив пан Чугаєвський, – таку ситуацію, вважаю, потрібно виправляти».


Перспективу розвитку фондового ринку голова Правління Розрахункового центру також вбачає у забезпеченні учасникам фондового ринку по-перше, можливості здійснювати часткове переддепонування активів на момент укладання угод з можливістю розрахунків, відмінною від Т0, тобто Т+1, Т+2, Т+3. По-друге, здійснення розрахунків за участю центрального контрагента, щоб Розрахунковий центр гарантував укладання угоди з частковим переддепонуванням, та виконання цих угод, наприклад, наступного дня.


07.11.2013