logo.png

Офіційне повідомлення щодо передачі всіх депозитарних активів

28-03-2014

Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках, відповідно до вимог Закону України «Про депозитарну систему України», передав всі депозитарні активи до Національного депозитарію України (наразі Центрального депозитарію України) та депозитарію Національного банку України.


Повторно офіційно повідомляємо дану інформацію у зв‘язку з отриманням запиту від кореспондента газети «Капітал» Марка Поллока, в якому він стверджує, посилаючись на дані із власних джерел, що в колишньому ВДЦП ще залишилася велика кількість акцій, навіть діючих компаній, та цікавиться скільки лишилося акцій, що не були переведені в бездокументарну форму та знерухомлені, чи є рішення як повернути такі акції власникам та дематеріалізувати тощо.


Акцентуємо увагу на тому, що відповідна інформація ніяким чином не стосується Розрахункового центру та просимо представників засобів масової інформації керуватися виключно офіційною інформацією та достовірними фактами.


З огляду на вищезазначене, звертаємо увагу на те, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Порядку передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування до Центрального депозитарію цінних паперів». Даний документ, за словами директору Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірини Курочкіної, «визначає порядок передачі до депозитарної системи Центрального депозитарію цінних паперів, які не були переведені на зберігання до Центрального депозитарію до набрання чинності Закону України «Про депозитарну систему України». Це стосується цінних паперів випусків, які зареєстровані в документарній формі та яким не присвоєно код цінних паперів ISIN. Наразі їх близько 370. Такі цінні папери залишилися на локальному обслуговуванні в депозитарних установах на рахунках власників у режимі обмеження проведення операцій з ними у програмному комплексі…».


Нагадуємо, що з 12 жовтня 2013 року Розрахунковий центр припинив свою діяльність як депозитарій цінних паперів, а цінні папери, які він обслуговував до цього часу, Розрахунковий центр передав на обслуговування до Національного депозитарію України та депозитарію Національного банку України. Передача цінних паперів була остаточно завершена 10 жовтня 2013 року. Всього було передано до Національного депозитарію України 7 260 глобальних сертифікатів випусків корпоративних цінних паперів (з них – тільки 125 глобальних сертифікатів були передані наприкінці 2012 року), 853 свідоцтв про знерухомлення цінних паперів та 13 глобальних сертифікатів випусків державних цінних паперів – до депозитарію Національного банку України. Загальний обсяг активів, обслуговування яких припинив Розрахунковий центр як депозитарій – понад 600 мільярдів гривень.


28.03.2014