logo.png

Укрзалізниця проводитиме клірингові операції у співпраці з Банком «Розрахунковий Центр»

18-08-2017

Публічні акціонерні товариства «Українська залізниця» та «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» підписали Угоду щодо обслуговування операцій Укрзалізниці з державними цінними паперами. За умовами угоди Розрахунковий центр гарантуватиме уникнення операційних і фінансових ризиків при операціях Укрзалізниці з державними облігаціями на фінансовому ринку України.

Ефективне використання тимчасово вільних коштів за допомогою сучасних найменш ризикових інструментів є одним з критеріїв успішної фінансової діяльності Укрзалізниці. Як зазначив директор з економіки та фінансів ПАТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев, Укрзалізниця акумулює кошти з метою здійснення капітальних інвестицій, передбачених проектом фінансового плану. Це необхідно для забезпечення безперебійної діяльності та оновлення рухомого складу, а також з метою обслуговування кредитного портфелю. «До моменту здійснення капітальних інвестицій та погашень зібрані тимчасово вільні кошти повинні ефективно розміщуватися у високоліквідні короткострокові інструменти з метою отримання додаткового для Укрзалізниці доходу. Співробітництво з банком «Розрахунковий центр» дозволить забезпечити високий рівень безпеки та надійності фінансових операцій. Адже РЦ – державна установа, з відповідним рівнем гарантій”, –прокоментував підписання Угоди Андрій Рязанцев.

Голова правління РЦ Юрій Шаповал зауважив, що умови співробітництва враховують фінансові потреби саме таких потужних підприємств, як Укрзалізниця. «Ефективна інфрастуктура нашого банку дозволила суттєво знизити собівартість послуг. Таким чином, Розрахунковий Центр, маючи статус державної банківської устоанови, обслуговує великі та середні компанії з урахуванням потреби у забезпеченні гарантій проведення операцій та зниження ймовірних ризиків”, - повідомив Голова правління РЦ.


Довідка.

ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» (РЦ) - фінансова установа, яка створена в 2013 році. Основними видами діяльності РЦ є банківські та клірингові послуги. Розрахунковий центр гарантує виконання угод з цінними паперами за рахунок повнофункціональної системи ризик-менеджменту та забезпечує учасників ринку повною та достовірною інформацією щодо ринкових показників з метою належного виконання правочинів, що фактично робить РЦ «центром обслуговування ліквідності» на українському фондовому ринку. Основним акціонером РЦ є Національний Банк України (володіє 77,8% акцій).

Клірингові операції – це система взаємозаліків платіжних вимог банків один одному або банків усередині групи банків - учасників системи.