logo.png

АМКУ не має зауважень до розміру тарифів Розрахункового центру

30-07-2019

АМКУ розглянув справу, розпочату за заявами професійних учасників фондового ринку – торгівців цінними паперами щодо встановлення Розрахунковим центром необґрунтованих тарифів на послуги з клірингового обслуговування. З метою забезпечення балансу інтересів, прозорості та відкритості підходів до визначення вартості клірингових послуг, не ставлячи під сумнів обґрунтованість розміру тарифів, АМКУ надав Розрахунковому центру рекомендації, які забезпечать більш якісну взаємодію між кліринговою установою і учасниками ринку та виконання яких допоможе запобігти порушень антимонопольного законодавства.

Усвідомлюючи монопольне становище, та поділяючи позицію АМКУ, Розрахунковий центр на виконання вказаних рекомендацій найближчим часом планує вжити наступні заходи:

  1. Оприлюднити на сайті Розрахункового центру порядок ціноутворення, у якому буде передбачений чіткий вичерпний перелік складових вартості послуг, а також підстави, умови та порядок їх перерахунку;
  2. Створити дорадчо-консультативний орган, до складу якого увійдуть клієнти Розрахункового центру, інші професійні учасники ринку цінних паперів, саморегулівні організації тощо.

З метою налагодження діалогу, формулювання потреб ринку та обміну думками Розрахунковий центр планує проведення зустрічі з учасниками ринку не пізніше середини серпня. Правління Розрахункового центру запевняє, що вже наступна зміна тарифів буде відбуватись виключно після обговорення, отримання консультацій та врахування наданих побажань.

Сподіваємось, що виконання таких дій допоможе налагодити діалог з учасниками ринку, зробити взаємодію між Розрахунковим центром та його клієнтами прозорою та зрозумілою.