logo.png

ТРИВАЄ ПРОЦЕС ТРАНСФОРМАЦІЇ ПАТ "РОЗРАХУНКОВИЙ ЦЕНТР" В НЕБАНКІВСЬКУ ФІНАНСОВУ УСТАНОВУ

03-03-2021

Шановні клієнти!

16 серпня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» №738-IX від 19.06.2020.

Цим Законом було внесено зміни до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», який був затверджений у новій редакції та отримав нову назву - Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Закон вносить кардинальні зміни в усі види діяльності на ринках капіталу та функціонування учасників цих ринків, спрямовані на їх приведення до сучасних світових стандартів.

Зокрема, Законом передбачені нові правила здійснення клірингової діяльності, яку відтепер відокремлено від банківської діяльності починаючи із дати набрання чинності Законом – з 1 липня 2021 року.

Публічне акціонерне товариство «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» є банківською установою, що здійснює клірингову діяльність, тому зміни законодавства вимагають відповідних змін у його діяльності.

Позачерговими загальними зборами акціонерів ПАТ «Розрахунковий центр», які були проведені 03 лютого 2021 року (протокол № 1), прийнято рішення про припинення здійснення ПАТ «Розрахунковий центр» банківської діяльності без припинення юридичної особи та затвердження Плану припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи ПАТ «Розрахунковий центр». 19 лютого 2021 року Національний банк України погодив План припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи ПАТ «Розрахунковий центр».

Відповідно до Плану припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи з 01 липня 2021 року ПАТ «Розрахунковий центр» припиняє надання послуг за банківською ліцензією та не матиме права виконувати банківські операції передбачені статтею 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність», зокрема із відкриття та ведення поточних та кореспондентських рахунків.

Під час виконання Плану припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи ПАТ «Розрахунковий центр» до 30 червня 2021 року будуть здійснюватися заходи щодо повернення клієнтам коштів, що розміщені на поточних та кореспондентських рахунках та закриття всіх поточних та кореспондентських рахунків клієнтів відповідно до частини четвертої статті 2 Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків».

Про строки та порядок дій клієнтів та ПАТ «Розрахунковий центр» щодо повернення залишків коштів клієнтів, закриття поточних та кореспондентських рахунків клієнтів та розірвання договорів, на підставі яких здійснюється обслуговування поточних та кореспондентських рахунків клієнтів, буде повідомлено додатково.

З 01 липня 2021 року ПАТ «Розрахунковий центр» буде провадити професійну діяльність на ринках капіталу - клірингову діяльність з визначення зобов’язань та клірингову діяльність центрального контрагента за правочинами щодо цінних паперів як небанківська фінансова установа відповідно до пп.6, 10 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів».

 У разі виникнення питань щодо повернення залишків коштів клієнтів, закриття поточних та кореспондентських рахунків клієнтів та розірвання договорів, просимо звертатись до працівників сектору грошових розрахунків  ПАТ «Розрахунковий центр» за номерами контактних телефонів: (044) 585-42-42, (044) 481-00-99 – (Потапов Володимир, Сергунова Ірина, Пащенко Тетяна).

Дякуємо за розуміння та висловлюємо Вам щиру подяку за співпрацю з ПАТ «Розрахунковий центр».