logo.png

Проект Тарифів Розрахункового центру з 01 липня 2021 року

09-06-2021

Розрахунковий центр базує свою діяльність на принципах тісної комунікації та взаємодії, плідної співпраці зі своїми клієнтами та контрагентами, тому на шляху своїх перетворень покладається на їх підтримку та партнерську допомогу, зокрема, до Вашої уваги та обговорення пропонується проект нових тарифів на послуги, що надаються  Розрахунковим центром, які наберуть чинності з 01 липня 2021 року.

Слід відмітити, що основним критерієм при розробці тарифів, якого дотримувався Розрахунковий центр, було забезпечення їх доступності та прийнятності для усіх учасників ринків капіталу. Тому нові тарифи були максимально збережені на тому ж рівні, який існував до трансформації.

Разом з тим, у тарифах відбулися і деякі зміни. Зокрема, тариф з відкриття клірингового рахунку (субрахунку) тепер є консолідованим, він об’єднав декілька тарифів: платіж за відкриття клірингового рахунку/ субрахунку учасника клірингу, платіж за підключення до системи дистанційного обслуговування клірингових рахунків / субрахунків «Інтернет-кліринг» та платіж за майбутнє закриття рахунку / субрахунку.

Зважаючи на нові принципи та процедури здійснення клірингових операцій, до складу тарифів включено платіж за операції за розподільчим рахунком клієнта (брокера) (переказ або списання клірингових активів щодо коштів). За новими правилами усі кошти брокерів (їх клієнтів) будуть зараховуватися на рахунок Розрахункового центру у Національному банку України та відображатись на котловому розподільчому субрахунку, який буде відкрито у кліринговій системі для кожного брокера. Маючи доступ до цього рахунку, брокер матиме змогу самостійно здійснювати операцію переказу коштів зі свого розподільчого субрахунку на певні клірингові субрахунки своїх клієнтів або на власні клірингові рахунки.

У нових тарифах передбачено плату за такі операції: переказ клірингових активів щодо коштів з розподільчого субрахунку брокера на кліринговий субрахунок його клієнта або кліринговий рахунок самого брокера та їх списання з розподільчого клірингового субрахунку з переказом відповідної суми коштів на поточний або кореспондентський рахунок учасника клірингу. Для можливості переказу та списання клірингових активів щодо коштів в умовах надзвичайних ситуацій передбачено проведення відповідних операцій за паперовими розпорядженнями.

Також додано тарифи за формування виписок з клірингових рахунків / субрахунків у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа, оскільки відповідно до вимог Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» виписка з системи клірингового обліку є документальним підтвердженням факту проведення розрахунків, а також доходів та витрат для цілей бухгалтерського та податкового обліку. Нагадуємо, що як зараз, так і починаючи з 01 липня 2021 року в рамках договору на клірингове обслуговування всі клієнти Розрахункового центру отримують такі виписки щоденно засобами системи «Інтернет-кліринг» без будь-якої додаткової оплати, а новий тариф передбачено виключно для виписок у паперовій формі або у електронній формі з кваліфікованим електронним підписом.

 З метою обговорення проекту тарифів 14 червня 2021 року о 14:00 відбудеться засідання Експертної Ради ПАРД з питань удосконалення інфраструктури фінансового ринку. На засіданні представники Розрахункового центру візьмуть участь в обговоренні, нададуть необхідні пояснення та, за можливості, врахують усі побажання та зауваження учасників ринку.

Докладна інформація та реєстрація для участі у засіданні за посиланням.

Ознайомитися з проектом нових Тарифів публічного акціонерного товариства «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» можна за посиланням.