logo.png

Відновлення ринку РЕПО

12-09-2022

За рішенням Правління Розрахункового центру, 14 вересня 2022 року відбудеться рестарт ринку РЕПО з контролем ризиків. З початком війни та тимчасовим припиненням обігу цінних паперів, операції на ринку були вимушено припинені. Але у фінансової спільноти є впевненість, що не зважаючи на воєнний стан фінансові ринки в країні повинні працювати задля розвитку економіки України та підтримки ЗСУ.

Ринок РЕПО з контролем ризиків показав сталий розвиток до самого початку війни, коли середньоденна позиція учасників ринку досягла 1.5 млрд. грн. Дієва  модель управління ризиками пройшла перевірку в тому числі і під час дії воєнного стану. Навіть через п’ять місяців після рішення регулятора про припинення обігу цінних паперів у учасників клірингу залишилась мотивація сумлінно виконувати свої обов’язки. Всі зобов’язання за угодами РЕПО, укладеними до 24 лютого 2022, року були належним чином розраховані та жодного разу не були застосовані дефолтні процедури. В дуже непростий час для нашої країни нам вдалося зберегти довіру та позитивне ставлення учасників до ринку РЕПО.

Для запуску ринку Розрахунковий центр погодив із Робочою групою з розвитку ринку РЕПО умови функціонування та основні параметри ринку, які будуть діяти з 14.09.2022.

Основними змінами в порівнянні з попередніми умовами є:

- виключення ОВДП номінованих в іноземній валюті із списків цінних паперів які можуть бути предметом договорів РЕПО та гарантійним забезпеченням, оскільки, за рішенням НБУ, такі цінні папери не можуть торгуватися в гривні;

- розмір дисконту та коефіцієнт обліку зобов’язань (КОЗ) встановлюються для ОВДП виходячи з наступних принципів:

 Цінні папери з датою погашення

КОЗ

Дисконт

 До 0,5 року

10%

10%

 Від 0,5 року до 1 року

15%

15%

 Від 1 року до 1,5 року

20%

20%

 Від 1,5 року до 2 років

25%

25%

 Від 2 років до 3 років

30%

30%

 Більше 3 років

35%

35%

З повним переліком параметрів можна ознайомитись в новій редакції Регламенту провадження клірингової діяльності.

Разом до перемоги! Слава Україні!