logo.png

Старт ринку валютних свопів з центральним контрагентом

20-11-2023

 

22 листопада цього року Розрахунковий центр розпочинає здійснення операцій з клірингу валютних свопів, які укладатимуться на організованому ринку капіталу, оператором якого є АТ «Українська біржа».

Валютний своп – деривативний контракт грошового ринку, базовими активами якого є гривня та іноземна валюта (USD або EUR), при укладенні, клірингу та розрахунках за яким Розрахунковий центр виконуватиме функцію центрального контрагента.

Впровадження цього інструмента на організованому ринку капіталу сприятиме підвищенню ефективності фінансової системи України, просуванню на українському фінансовому ринку перспективних інструментів і сучасних технологій та є одним із важливих кроків на шляху реалізації стратегії розвитку Розрахункового центру.

Вперше в історії України на ринку валютних свопів з’являється центральний контрагент,  гарантії якого означають, що учасники ринків капіталу та їх клієнти (на першому етапі – банки) отримають надійний інструмент коригування структури валютних активів / пасивів, захисту від коливань валютних курсів та надійного кредитування під заставу ліквідних активів.

Ми віримо, що в поєднанні з «РЕПО з контролем ризиків», - інструментом Розрахункового центру, який вже успішно зарекомендував себе серед учасників ринку та показав свою ефективність у тому числі під час дії воєнного стану, - валютний своп з центральним контрагентом забезпечить створення ефективного комплексного середовища управління мультивалютною ліквідністю та сприятиме відновленню економіки нашої країни.

  

Більш детально ознайомитись з новим інструментом та дізнатися як стати учасником ринку можна на вебсторінці Розрахункового центру.