logo.png

Розпочав функціонування сервіс Розрахункового центру «Дошка оголошень»

14-11-2018

13 листопада 2018 року розпочав своє функціонування оновлений сервіс Розрахункового центру «Дошка оголошень». Даний сервіс дозволяє легко і швидко укладати правочини на позабіржовому ринку цінних паперів, полегшує процес пошуку контрагента та допомагає генерувати розпорядження для проведення розрахунків.

Сервіс працює наступним чином:

Брокер (учасник кліринг) розміщує на веб-ресурсі Розрахункового центру (за допомогою системи інтернет-клірингу) заявку на продаж або купівлю цінних паперів. Розміщена заявка акцептується іншою стороною, зацікавленою в укладенні відповідного правочину щодо цінних паперів на позабіржовому ринку. Після акцептування інформація про правочин автоматично передається в клірингову систему Розрахункового центру, де генерується розпорядження на поставку/отримання цінних паперів та платіжні інструкції. Сформована пара розпоряджень виконується у день розрахунків, визначений брокерами під час введення та акцептування заявки, за умови наявності на рахунках учасників клірингу у Розрахунковому центру необхідної кількості активів.

13 листопада були здійсненні перші успішні операції через сервіс Розрахункового центру «Дошка оголошень» з державними цінними паперами, які були розраховані депозитарієм Національного банку України.

Даний сервіс направлений на розширення можливостей здійснення операцій з державними цінними паперами на двосторонній основі без використання центрального контрагента у режимі "поставка проти оплати" та забезпечує максимальну зручність укладення та виконання правочинів від моменту формування заявки на позабіржовому ринку до моменту завершення розрахунків.

Детально порядок функціонування сервісу «Дошка оголошень» описаний на 27-й сторінці Інструкції з використання системи дистанційного обслуговування "Інтернет-кліринг"

В подальшому Розрахунковим центром заплановані роботи з розвитку даного сервісу в частині масового завантаження заявок брокерів та підключення сервісу Bloomberg.