logo.png

На конференції української біржі депозитарій анонсував свої плани

04-03-2010

26 лютого 2010 р. відбулася конференція «Біржовий ринок сьогодні і завтра», організована «Українською біржею».

На конференції представники ринку та держрегулятора І.Мазепа, В.Сиренко, О.Бурмака окреслили сучасний стан та проблеми, які існують на організованому фондовому ринку, наголошувалося на важливій ролі, яку відіграє «Українська біржа».

Директор «Драгон-Капітал» Дмитро Тарабакін відзначив, що 2009 рік, крім іншого, став роком значного прориву у питаннях розвитку інфраструктури, що виявилося у бурхливому розвитку біржових технологій, що пропонувалися «Українською біржею», та створенням консолідованого депозитарію – «Всеукраїнського депозитарію цінних паперів» (ВДЦП).

Голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко розповідаючи про поступ цього організатора торгівлі відзначив, як одні із найважливіших кроків, створення у вересні 2009 року центрального контрагента, що працює через депозитарій МФС/ВДЦП, та зниження ВДЦП на прохання «Української біржі» мінімального порогу тарифу на поставку цінних паперів за угодами, що укладаються на біржі фізичними особами, до 1 коп, яке відбулося у жовтні 2009 р. Також він повідомив, що якщо сьогодні на «Українській біржі» обслуговується майже 2 тис. фізичних осіб - інвесторів та за день укладається у середньому по 2 тис. біржових угод, то згідно з планами через рік біржа очікує обслуговувати 10 тис. фізичних осіб – інвесторів та має укладатися по 5 тис. біржових угод на день.

Найбільш резонансним виступом на конференції відзначилася начальник управління клірингу та розрахунків ВДЦП Лариса Довбиш, яка повідомила присутнім, що Національним банком України прийнято рішення про підключення ВДЦП до системи електронних платежів Національного банку України (СЕП НБУ) та про видачу ВДЦП генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Підключення ВДЦП до СЕП НБУ є одним із проривних моментів у становленні клірингово-розрахункової системи, яка дозволить збільшити потенціал ВДЦП щодо проведення грошових транзакцій, дозволить ВДЦП обслуговувати грошові розрахунки за угодами щодо цінних паперів безпосередньо від фізичних та юридичних осіб – інвесторів, а також надасть можливість збільшення операційного часу, протягом якого будуть оброблятися відомості сквитованих розпоряджень від фондових бірж (зокрема, планується, що найближчим часом будуть внесені відповідні зміни до регламенту і останню відомість від «Української біржі» ВДЦП отримуватиме о 17.45, що в свою чергу дозволить збільшити час для проведення біржових торгів).

Також пані Довбиш повідомила, що ВДЦП веде активні переговори щодо відкриття кореспондентських відносин з провідними європейськими депозитаріями, зокрема з центральними депозитаріями Австрії (OeKB) та Угорщини (KELER). Отримання ВДЦП валютної ліцензії є одним з кроків у цьому процесі, що в кінцевому підсумку дозволить здійснювати через ВДЦП кліринг та розрахунки між нерезидентами – власниками українських цінних паперів.