logo.png

ВДЦП став членом Асоціації європейських центральних депозитаріїв цінних паперів

14-07-2010

15.07.2010

 

До ПрАТ «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів» (ВДЦП) надійшов протокол Загальних зборів Асоціації європейських центральних депозитарії цінних паперів ((European Central Securities Depositories Association, АЄЦД), який офіційно засвідчує, що ВДЦП було прийнято до АЄЦД у якості повноправного члена асоціації.

 

21 травня 2010 року у Афінах, Греція, Загальні збори АЄЦД одностайно ухвалили рішення щодо прийняття ВДЦП до складу учасників АЄЦД та надання йому статусу повноправного члена асоціації. Виконуючого обов’язки голови правління ВДЦП Юрія Шаповала було обрано до Ради директорів АЄЦД.


 

За словами пана Шаповала, членство ВДЦП у асоціації є ще одним кроком у напрямку впровадження найкращої міжнародної практики з надання депозитарних та розрахунково-клірингових послуг в Україні. «Повне членство надає можливості долучитися до досвіду центральних депозитаріїв таких розвинутих країн, як Франція, Німеччина, Бельгія, Іспанія; познайомитися із найсучаснішими розрахунково-кліринговими технологіями, які застосовують депозитарії цих країн, отримувати поради з питань взаємодії з депозитаріями інших країн», - додав пан Шаповал.

 

 

Стисла довідка

 

Асоціація європейських центральних депозитарії цінних паперів – організація, до складу якої входять 42 центральні депозитарії європейських країн.

 

Метою АЄЦД є вироблення рішень і надання на міжнародному рівні допомоги учасникам стосовно технологічних, економічних, фінансових, юридичних і регуляторних проблем для мінімізації ризиків та підвищення ефективності проведення кастодіальних і розрахунково-облікових операцій з цінними паперами та пов’язаних з ними платежів у Європі шляхом:

• забезпечення ефективності внутрішніх процесом і мінімізації ризиків;

• забезпечення рівних можливостей для організацій, що займаються кастодіальною і обліково-розрахунковою діяльністю;

• вироблення єдиних стандартів для ліквідації бар’єрів при транскордонних розрахунках угод з цінними паперами;

• обміну інформації щодо законодавчої, податкової і регуляторної специфіки ринків та властивих цим ринкам звичаїв для стимулювання загальноєвропейської гармонізації;

• міжнародної співпраці.