logo.png

ДКЦПФР визначилась з методами спонукання акціонерних товариств до завершення дематеріалізації

02-11-2010

Сьогодні, 2 листопада 2010 року, на засіданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було затверджено інструктивний лист «Щодо дій уповноважених осіб у разі виявлення порушень вимог ст.6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок». Про це на брифінгу повідомив Дмитро Тевелєв, Голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.


За словами,  Дмитра Тевелєва, у зв‘язку із закінченням відведеного законодавством терміну для переведення акцій у бездокументарну форму існування, Комісією розроблено алгоритм дій щодо спонукання емітентів до виконання вимог законодавства.


«Це одне із серії роз‘яснень Комісії щодо дій регулятора, в тому числі наших територіальних органів, дій емітентів, дій профучасників в даній ситуації», – зазначив Голова ДКЦПФР.


Зокрема, визначено, що територіальні органи Комісії  разом з центральним апаратом акумулюють інформацію про ті акціонерні товариства, які не провели процедуру дематеріалізації.


У таких випадках уповноважені особи Комісії виносять розпорядження про усунення порушень,  тобто про здійснення процедури дематеріалізації  у відведений термін (не менше 170 днів або не пізніше 30 квітня 2011 року. )


«Перший крок, – зазначив Дмитро Тевелєв, –  ніяких санкцій, видається розпорядження про усунення правопорушення, дається час щоб його усунути».


У випадку невиконання першого розпорядження,  буде:

  • відкрито справу про правопорушення на ринку цінних паперів та застосовано фінансові санкції (від 17 тис. грн  до 85 тис. грн),
  • надано емітенту ще одне розпорядження, в якому буде вказано ще один термін, в межах якого необхідно провести процедуру дематеріалізації.

 

За невиконання  другого розпорядження – повторно накладатимуться фінансові санкції (від 85 тис. грн до 170 тис. грн) і справа передаватиметься на розгляд Комісії, яка прийматиме рішення про зупинення обігу цінних паперів. Крім того, можливі адміністративні санкції відносно посадових осіб.


«Це коректна і об‘єктивна позиція Комісії щодо ситуації, що склалася з урахуванням готовності та уміння кожного акціонерного товариства займатися корпоративним управлінням. – Відзначив Дмитро Тевелєв. – Це тест на якість корпоративного управління».

 

Прес-служба ВДЦП