logo.png

Олексій Сухоруков: «Якщо буде поганий депозитарій – буде поганий фондовий ринок»

30-03-2011

 30.03.2011

 

Шлях, який сьогодні обрано для створення центрального депозитарію може привести до гальмування чи навіть зупинення розвитку фондового ринку. Таку думку було висловлено сьогодні на прес-конференції за участю голови Наглядової ради ВДЦП Василя Рогового, віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин В‘ячеслава Бутко та Управляючого директора Інвестиційної групи «УНІВЕР» Олексія Сухорукова.


Зокрема, на прес-конференції було презентовано результати опитування експертів, проведеного Центром досліджень корпоративних відносин. За результатами опитування, 81 % респондентів вважають, що центральний депозитарій (ЦД) необхідно створювати на базі ВДЦП.


«Наприклад, якщо дану ситуацію перенести у життєву площину, – зазначив В‘ячеслав Бутко, – то відповідно до доручення Прем‘єр-Міністра створити ЦД на базі НДУ, рівнозначно, якби робили єдину структуру із «Фольксвагена» і «АвтоВАЗа» шляхом злиття, але на базі «АвтоВАЗа».


«Тобто і за кількістю клієнтів, що обслуговуються, і за якістю послуг виходить, що основою ЦД, при нинішній позиції влади, повинна стати структура, яка не є лідером», – зауважив віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин.


Особливу увагу він акцентував на тому, що на запитання «чи враховувалася думка учасників ринку при прийнятті рішення щодо створення ЦД на базі НДУ» 100 % складає відповідь «ні».


«Якщо ми порівняємо і статутний капітал, і технологічні, і організаційні можливості ВДЦП та НДУ, то побачимо першість ВДЦП. Ми вважаємо, якщо при утворенні центрального депозитарію ВДЦП буде проігнорований, тим самим буде нанесено шкоду фондовому ринку нашої держави і учасникам фондового ринку; що ЦД, який буде створено у такий спосіб буде непрозорим», – повідомив голова Наглядової ради ВДЦП Василь Роговий.


«Для мене як учасника ринку, – зазначив Управляючий директор Інвестиційної групи «УНІВЕР», – якщо центральний депозитарій буде створено на базі НДУ, для мене це як мінімум втрати, а як максимум – затримка розвитку на декілька років. Тому що основна проблема – це структура власності. Основний ризик те, що ефективна структура, у якої за плечима великий досвід роботи і ще більше поле для подальшого розвитку в один «прекрасний» момент може перестати існувати».


До того ж Олексій Сухоруков повністю незгоден з думкою, що із ВДЦП можна зробити клірингову організацію. «Зробити це формально – можна, втілити в життя – ні. Тому що саме поняття «кліринговий депозитарій  - це нонсенс, такого ніде в практиці немає. Клірингова організація, якщо така буде створена, вона буде ефективна лише в тому випадку, якщо контролюватиметься біржами, по-іншому в Україні не вийде.


За словами управляючого директора Інвестиційної групи «УНІВЕР», ЦД є природнім монополістом. «Це нормально, це є норма даного інституту, але дуже важливо, щоб враховувалися інтереси учасників ринку. Якщо думка учасників ринку не буде врахована, тоді ЦД буде неефективним, поганим, а такий – непотрібен», –вважає Олексій Сухоруков.

При цьому, за результатами опитування, стовідсотково експерти підтримують необхідність створення центрального депозитарію та ідею, що роль держави на ринку депозитарних послуг має полягати у створенні якісної нормативно-правової бази та контролі за її дотриманням.