logo.png

Результати реформування фондового ринку України

07-11-2013

Наслідками реформування фондового ринку є побудова зрозумілої для іноземних інвесторів архітектури фондового ринку, прозорість та у найближчій перспективі – підвищення ліквідності фондового ринку України. Такі висновки зробив Голова правління Дмитро Чугаєвський у ході програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.


«Перехідний період активні учасники ринку, які бажають працювати, не відчули, – зазначив Дмитро Чугаєвський, – система працює і наразі потрібно вже обговорювати не перехід, що відбувся, а – налаштування нової системи для розвитку фондового ринку України». За його словами, активні учасники ринку вже включилися в роботу. Це підтверджує і статистична інформація, адже, за даними голови Правління до клірингової системи у Розрахунковому центрі підключено понад 200 учасників, ще близько 100 – подали заявки. Без залучення додатковий лімітів на учасника клірингу, який може надати Розрахунковий центр, глибина фондового ринку України щоденно сягає 1 млрд. гривень з урахуванням укладання угод з державними, корпоративними, муніципальними цінними паперами.


На його думку, найближчим часом можна буде побачити та оцінити позитивний ефект від здійсненої реформи. Дмитро Чугаєвський переконаний, що нинішня архітектура фондового ринку зрозуміліша для іноземного інвестора, що дасть змогу залучити інвесторів до цієї сфери, у тому числі іноземних.


«В Україні з‘явилися Центральний депозитарій та клірингова установа – Розрахунковий центр, який виконує в тому числі і функцію центрального контрагента, що забезпечує 100 % гарантування учасникам клірингу отримання активів за укладеними угодами», – зазначив Дмитро Чугаєвський та додав, що відповідно до чинного законодавства гарантією розрахунків у якості центрального контрагента – Розрахунковий центр – є Національний банк України, який може підтримати ліквідність Розрахункового центру для виконання угод на фондовому ринку.


07.11.2013