logo.png

Позитивні тенденції функціонування Розрахункового центру

07-11-2013

За допомогою Розрахункового центру учасники ринку мають можливість здійснювати розрахунки за принципом «поставка цінних паперів проти оплати». Про це повідомив голова Правління Розрахункового центру Дмитро Чугаєвський у ефірі програми «Національний інтерес», відповідаючи на запитання ведучого стосовно позитивних тенденцій функціонування Розрахункового центру для учасників фондового ринку.


Особливістю роботи Розрахункового центру, за словами Дмитра Чугаєвського, є поєднання в системі клірингового обліку Розрахункового центру інформації про поточний стан активів учасників клірингу в облікових системах обох депозитаріїв – Центрального депозитарію та депозитарію НБУ – про поточний стан активів з інформацією про наявність грошових коштів у Розрахунковому центрі як у банку.


«Тобто у кліринговій системі Розрахункового центру учасник клірингу одночасно може провадити операції з активами, що обліковуються у трьох облікових системах – Центральному депозитарії, депозитарії НБУ та банківській установі Розрахунковий центр, – пояснив Дмитро Чугаєвський. – Фактично операція у обліковій системі депозитарію буде здійснюватися не за розпорядженням учасника клірингу, а за розпорядженням Розрахункового центру, що є наслідком проведення операції у кліринговій системі Розрахункового центру. Таким чином, учасникам клірингу не потрібно для проведення операції взаємодії з двома технологічними платформами брати участь у забезпеченні грошових розрахунків у технології, які прийняті кожним депозитарієм окремо, або конкретною біржею».


Таким чином, необхідне лише одне автоматизоване робоче місце, де торговець цінними паперами бачить інформацію щодо заблокованих цінних паперів та про наявність чи можливість здійснити на певну суму коштів угоди. За результатами даних операцій на фондовій біржі чи поза нею, розрахунки в депозитарії і грошові розрахунки у Розрахунковому центрі проводяться автоматично.


«Ми вже протестували державні цінні папери, біржові угоди та позабіржові угоди, – зазначив голова Правління, – я з впевненістю можу сказати, що угоди проходять швидше. Такий факт, звичайно ж, підвищує позитивність обертаємості капіталу, кількість укладених угод на фондовому ринку та поза фондовим ринком за державними цінними паперами». Він переконаний, що це дасть поштовх для більш стрімкого розвитку фондового ринку.


Також позитивною тенденцією, на думку голови Правління, є можливість учасників через Розрахунковий центр, за умови участі в тій чи іншій біржі, здійснити блокування цінних паперів для укладання угод чи грошових коштів, незалежно від того, під яку біржу вони заблоковані. Через клірингову систему учасник може подати заявку, розмежувати свій пул грошових коштів, чи пул цінних паперів під конкретну біржу, або під декілька бірж, обравши для себе по інструменту цікавіші торги.


«Це досить вагома перевага, адже вона дає можливість більше заробити, маючи автоматичний доступ до декількох бірж і швидко оперувати з ними, – запевнив Дмитро Чугаєвський.


07.11.2013