logo.png

Підсумки вересня: Конференція ринків капіталу України - нова платформа для діалогу між регуляторами та учасниками ринків капіталу

04-10-2021

15 вересня 2021 року у Києві відбулася Конференція ринків капіталу України« Перспективи та реалії в сучасному цифровому світі». Це вже другий західу цьому році, спрямований на налагодження ефективного діалогу для подальшої розбудови ринків капіталу. Конференцію, організаторами якої були Розрахунковий центр, Національний депозитарій України та Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів, відвідали понад 150 учасників, серед яких учасники ринків капіталу, представники Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, міжнародних організацій, а також Верховної Ради України.

Метою проведення Конференції ринків капіталу України було створення єдиної платформи для відкритого спілкування між учасниками ринків капіталу та регуляторами. Відчутна пауза в комунікації між цими ключовими елементами та значна кількість суттєвих законодавчих змін на ринках капіталу створили гостру потребу в ініціації активного діалогу. Так, регулятори підтвердили свою готовність, а головне – можливість вирішувати проблемні питання та обговорювати спільне бачення майбутніх перспектив розвитку ринків капіталу України.

8052

Конференція стала логічним продовженням діалогу, розпочатого ще в червні цього року на «Market Sentiment on the Future of Infrastructure», заході, який зрушив з місця цілий пласт проблемних питань.

Як зазначив Андрій Супрун, голова Наглядової ради Розрахункового центру, за результатами плідних обговорень, що тривали під час та після проведення заходу, Національним банком України було розпочато перегляд підходів щодо валютного регулювання, валютних розрахунків за цінними паперами як для банківських, так і небанківських фінустанов, а НКЦПФР продовжила спрощення процедури допуску іноземних цінних паперів до обігу в Україні.

«За цей короткий проміжок часу відбулися також зрушення в частині інфраструктури: Центральний депозитарій модернізується, а Розрахунковий центр завершив трансформацію у небанківську клірингову установу та планує запровадження нових продуктів. Тож наша зустріч дуже важлива як для обговорення наших досягнень, так і для напрацювання нових напрямків розвитку» - зазначив Андрій Супрун.

«З огляду на наявність уже готових напрацювань щодо обсягу та характеру процесів в рамках подальшої розбудови ринків капіталу України, спільно з НКЦПФР та Національним Банком України ми розкрили для прогресивних та мотивованих учасників ринку доцільність і навіть потребу в ініціації подібного діалогу, наслідком якого розпочато впровадження конкретних змін» - відзначив Віталій Мілентьєв, голова Наглядової Ради ПАТ «НДУ».

8099

Під час вступної панелі Конференції Юрій Гелетій, заступник Голови НБУ, наголосив на тому, що для Національного банку України вкрай важливою є реалізація меморандуму з міжнародними партнерами для напрацювання оптимальної інфраструктури ринків капіталу. В той же час, НБУ не концентрується лише на інфраструктурі, а звертає особливу увагу і на наповнення ринків "змістом". «Перш за все, йдеться про нові інструменти. Це, зокрема, питання стимулювання випусків корпоративних облігацій та практичного запровадження депозитних сертифікатів банків. Тож ми готові до лібералізації деяких вимог до банків щодо таких інструментів» – зазначив Юрій Гелетій.

Активний діалог під час цієї панелі також відбувся між Русланом Магомедовим, головою НКЦПФР та народним депутатом України Андрієм Ніколаєнком.

8083

8056

Під час першої панельної дискусії, модератором якої виступив Олександр Ольшанський,  голова Правління ПАТ «НДУ» Олексій Юдін, розповів про плани Національного депозитарію, спрямовані на переведення всього документообігу з клієнтами в електронний формат, а Юрій Бойко, Член НКЦПФР, поділився амбіційними планами НКЦПФР реалізувати єдиний ІТ-хаб на ринках капіталу. Арсен Макарчук, директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ, запросив учасників ринку приєднатися до обговорення оновлення Стратегії розвитку фінтеху, а також детальніше розповів про плани центробанку в цьому напрямку: розроблення проєкту відкритого банкінгу, організація Регуляторної «пісочниці» для фінансового ринку та впровадження хмарних технологій у фінансовому секторі. Активну участь у дискусії також  взяли Максим Агеєв, генеральний директор компанії «DeNovo», яка є лідером у сфері впровадження хмарних технологій, та Олександр Масенко, експерт з впровадження технологічних рішень на ринках капіталу.

Олексій Кий, президент ПАРД, розповів учасникам конференції про інноваційні плани Асоціації в частині запровадження єдиної платформи збору, аналізу та розгляду скарг клієнтів професійних учасників ринків капіталу.

8152

Друга панель Конференції мала велике прикладне значення, адже її учасники обговорювали найболючіші для всього ринку питання розвитку нових інструментів та створення ринкових продуктів.

Про особливу роль Розрахункового центру в процесах розвитку та наповнення ринків капіталу новими інструментами під час другої панелі розповів Олексій Лупін, директор Департаменту відкритих ринків НБУ. Він відзначив позитивний вплив на ринки капіталу впровадженої Розрахунковим центром у цьому році технології «РЕПО з контролем ризиків» та розказав про плани із запровадження біржових валютних свопів з розрахунками через центрального контрагента.

8231

«Зараз ми активно працюємо над впровадженням нових сервісів та технологій, які наблизять Розрахунковий центр до виконання функцій повноцінного центрального контрагента. Так, вже найближчим часом, ми вдосконалимо систему управління ризиками та запровадимо можливості розрахунків в режимі Т+n. Пріоритетними напрямками розвитку для нас також є кліринг деривативів, спрощення та прискорення процедур виконання клірингових операцій, а також автоматизація процесів реєстрації клієнтів брокерами» - поділився планами Олег Ткаченко, голова Правління Розрахункового центру.

8199

Складні та цікаві запитання на цій панелі задавав Олександр Куліков, заступник Голови Ради ПАРД.

Позиція НКЦПФР була представлена Ярославом Шляховим, членом НКЦПФР.

Активне обговорення відбулось між учасниками панельної дискусії: Антоном Коваленком, директором Департаменту казначейства та фінансових установ АТ «ОТП БАНК», Віктором Сізоненком, Головою Наглядової ради АТ «Рейзен», та Мариною Адамовською, членом Правління Національного депозитарія України.

8223

8220

8209

8198

Після завершення офіційної частини Конференції організатори висловили подяку та відзначили памʼятними нагородами окремих учасників ринків капіталу, які зробили особливий внесок своєю участю у розвиток нових продуктів та технологій, створення нових інструментів або своєю активністю на організованому ринку.

Так, у номінації «За розширення лінійки нових інструментів на ринках капіталу України» було нагороджено:

ТОВ «БТС БРОКЕР»

ПАТ «Банк Восток»

АТ «ОТП Банк»

АТ «АЛЬФА-БАНК»

АТ «СКАЙ БАНК»

АТ «УКРЕКСIМБАНК»

Нагороду «За лідерство на організованому ринку капіталу України» отримали:

ТОВ «IНВЕСТИЦIЙНИЙ КАПIТАЛ УКРАЇНА»

ТОВ «УНIВЕР КАПIТАЛ»

ТОВ «ФРIДОМ ФIНАНС УКРАЇНА»

АБ «УКРГАЗБАНК»

«За активну участь у створенні нових продуктів для учасників ринків капіталу України» були нагороджені:

АТ «ПУМБ»

АТ «МЕГАБАНК»

Олександр Куліков

Віктор Сізоненко

Антон Коваленко

В номінації «За внесок в технологічне майбутнє України» нагороду отримали:

АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК»

ТОВ «КУА «ОТП КАПІТАЛ»

АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

ТОВ «ДЕКРА - МАШИНА ТЕХНОЛОГІЙ»

Олександр Масенко.

З огляду на активність дискусій, що відбулися, високий інтерес учасників ринку та результати, яких було досягнуто після проведення заходів, Розрахунковий центр спільно з НДУ та ПАРД, а також за підтримки НБУ та НКЦПФР, вже розглядає організацію наступних зустрічей та другої Конференції в 2022 році.